Tropisch hardhout verleden tijd? Enter Fassade.
Met het groeiende bewustzijn rond de opwarming van de aarde en het veranderende klimaat, wordt de voorkeur voor duurzame producten alsmaar voelbaarder. Zo ook in de bouwwereld en bij uitbreiding eveneens in de houtsector. FSC, PEFC, carb2compliant, BREEAM: hoe groener het product, hoe beter - en dan hebben we het nog niet eens over de steeds verstrengende regelgeving. Wanneer het echter over tropisch hardhout gaat, rest ons op zich al weinig keuze – los van de huidige ecologische ontwikkelingen. Op vandaag overstijgt de vraag immers ruimschoots het resterende aanbod. De conclusie is snel gemaakt: de markt heeft nood aan een waardig alternatief.
En dan kom je al snel bij thermowood terecht. Een alternatief voor buitentoepassingen? Jazeker. Even kwalitatief? Niet helemaal. Thermisch gemodificeerde houtsoorten zoals vuren, grenen, lariks en es worden bij hoge temperaturen behandeld, wat onder meer de sterkte van het hout beïnvloedt. Het hout verliest aan draagkracht, waardoor het minder geschikt is voor bepaalde constructietoepassingen. Ook op esthetisch vlak is het aanbod eerder beperkt. Bovengenoemde houtsoorten hebben allemaal een specifieke look, met veel knopen of een zeer aanwezige tekening en verkleuren doorgaans niet egaal. Het thermische modificatieproces verandert de kleur van het hout bovendien, wat het onmogelijk maakt om de oorspronkelijke kleur van het hout te behouden. Het is belangrijk om rekening te houden met de gewenste esthetiek van het eindproduct en of de kleurverandering van thermowood daar wel bij past. Problemen met verkleuring vinden we overigens eveneens terug bij tropisch hardhout, dat niet steeds egaal vergrijst. Daarnaast kan het hout gevoelig zijn voor vervuiling, kromtrekken en barsten als het niet goed onderhouden wordt.
Er is zodoende een duidelijke vraag naar een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout, dat de goede eigenschappen kan evenaren - zonder de nadelen - en dat thermowood kwalitatief overstijgt. Dat is waar Fassade zijn intrede doet: “We mogen best trots zijn op Fassade,” stelt Yves Lecluyse, R&D Manager bij Woodstoxx. “Het is een enorme stap vooruit in de verduurzaming van zachthout. Normaliter gaat voor buitengebruik de voorkeur uit naar tropische hardhoutsoorten, maar vandaag de dag geraken deze steeds meer uitgeput. We zouden de titel “suppliers of nature” niet waardig zijn als we niet uitkeken naar evenwaardige, duurzame alternatieven. Dat hebben we met Fassade en Duricoat® mooi gedaan. Duricoat® is een nieuw gepatenteerd verduurzamingsprocedé dat toegepast wordt op zachtere, thermisch gemodificeerde houtsoorten. Het procedé zorgt ervoor dat deze houtsoorten veel resistenter worden tegen krassen en andere beschadiging, zodat ze mooier verouderen en bijgevolg langer op en top in orde blijven.”
In een notendop is Fassade eigenlijk het antwoord op een vierledige probleemstelling. Het R&D team is vertrokken vanuit enkele courante problemen van thermisch gemodificeerde gevelbekleding en heeft met Fassade voor elk nadeel een oplossing ontwikkeld. Concreet gaat het daarbij om het verschijnen van waterkringen, oneffen verkleuringen, broosheid en brandveiligheid. De waterkringen en broosheid worden gecounterd door kopse sealing en Duricoat®, met een krasvast en waterbestendig hout als eindresultaat. Ook schimmelvorming krijgt hierdoor maar weinig kans. Als oplossing voor ongelijke verkleuring, ontwikkelden we dan weer in samenwerking met een architectenpanel tien verschillende tinten die gegarandeerd egaal verkleuren. Kiest de klant ervoor om de gevel natuurlijk – maar egaal – te laten vergrijzen? Dan kan dat. Behoudt hij liever de bruine of zwarte kleur? Dan is ook dat geen enkel probleem meer, mits de gevel correct onderhouden wordt. Ten slotte werkten we ook voor brandveiligheid al verschillende oplossingen uit. Fassade laat immers toe om binnen de regels van de brandwetgeving, je woning of project toch van een warme, houten look te voorzien. Het grootste deel van de collectie is dan ook beschikbaar in brandklasse B.
Op het vlak van duurzaamheid scoort Fassade eveneens goed. Het gebruik van hout als bouwmateriaal is op zich al een duurzame keuze, maar Fassade gaat daarbij nog een stap verder. Het Duricoat® procedé maakt deze collectie namelijk tot een volwaardig alternatief voor tropisch hardhout. Bovendien werd er voor drie snelgroeiende boomsoorten gekozen, die sneller gekapt en vervangen kunnen worden, wat tot gevolg heeft dat er tegelijkertijd meer CO² uit de lucht gehaald wordt. Bomen in groeifase nemen namelijk meer CO² op. We hopen dat op deze manier de weg voor zachthout als volwaardige buitenhoutsoort vrijgemaakt is, zodat de vraag naar tropisch hardhout kan dalen.
Recent voegden we aan de collectie een nieuwe snelgroeiende houtsoort toe: limba. Daarnaast ontwikkelden we als aanvulling twee nieuwe verweerde kleuren en vier nieuwe profileringen. Ronde gevelbekleding en brede planchetten van maar liefst 273mm breed - die gegarandeerd stabiel blijven - vervolledigen daarmee nu het aanbod.
Ontdek hier alles over Fassade.